Bio-ethanol branders

Show Filters

De bio-ethanol brander wordt steeds vaker door particulieren gekozen. Wij durven daarom ook te stellen dat dit dé trend op het gebied van afvoerloze haarden gaat worden voor 2023. De (inbouw) mogelijkheden zijn door de verschillende afmetingen en geringe maatvoering eindeloos. Ook heeft u de optie om te kiezen voor een “wave” vuurlijn of een lange rechte vuurlijn, met of zonder veiligheidsglas. Alles is mogelijk met een milieuvriendelijke bio-ethanol brander zonder de nadelen van een rookkanaal.

Met een bio-ethanol brander ontwerpt u uw eigen haard!

Vanwege het minimalistische en smalle design van een bio-ethanol brander ontwerpt u eenvoudig en snel een unieke haard bij u thuis. Ongeacht of u in een appartement in de stad woont of de luxe ervaart van een vrijstaande woning op het platteland, geniet u altijd van een relatief zeer schone en rookvrije verbranding. Door deze schone verbranding is het niet nodig om een rookkanaal te plaatsen. De vrije indeelbaarheid van een bio-ethanol brander is tegenwoordig een goed argument om de oude traditionele haarden te vervangen voor een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.

Wat is een bio-ethanol brander?

De bio-ethanol brander is de motor van elke bio-ethanol haard. Door sommige wordt de brander ook wel container genoemd. In de container wordt de brandbare vloeistof bio-ethanol opgeslagen en handmatig of automatisch aangestoken. De bio-ethanol brander is meestal gemaakt van roestvrijstaal, metaal of aluminium, en meestal gevuld met een keramische wol. De functie van het keramische wol is het opnemen van de vloeistof, waardoor het gemakkelijker wordt om de bio-ethanol aan te steken. Ook wordt het morsen van de vloeistof zoveel mogelijk voorkomen indien u de bio-ethanol brander perongeluk laat vallen. Xaralyn is één van de weinige fabrikanten, of mogelijk de enige, die gebruik maakt van een keramische steen. De steen zuigt de branstof op en zorgt voor een meer gecontroleerd vlammenspel.

Het vuur van een bio-ethanol brander wordt in vrijwel de meeste gevallen gedoofd door gebruik te maken van de bijgeleverde RVS / metalen plaat. Met behulp van deze RVS plaat sluit u de zuurstof toevoer eenvoudig af. Sommige haarden hebben een ingebouwde metalen of RVS schuif, waarmee u gemakkelijk de bio-ethanol brander afsluit. Ook kunt u de RVS plaat of schuif gebruiken om de hoogte van de vlammen enigszins te verkleinen. Hiermee vergroot u de brandduur doordat er minder ethanol wordt gebruikt.

Voor het aantsteken van een bio-ethanol brander is het belangrijk om niet zomaar elk hulpmiddel te gebruiken. Wij raden aan om altijd een lange aansteker of lange lucifer te gebruiken. Zo voorkomt u dat uw handen dichtbij het vuur komen en de ethanol mogelijk te snel ontbrand. Maakt u gebruik van lucifers? Zorg er dan altijd voor dat u deze gelijk weggooid en niet in de nabijheid van de bio-ethanol brander laat liggen. In het ergste geval vatten ze vlam en daarnaast vervuilen ze de haard wat natuurlijk erg zonde is.

Wat zijn de voordelen?

Een bio-ethanol brander is voor veel particulieren nog een onbekend terrein. Veel zoekopdrachten zijn nog gerelateerd aan de traditionele hout- of gasgestookte open haarden. Het grootste voordeel van een bio-ethanol brander is dat bij de verbranding geen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Hierdoor is geen rookkanaal nodig en hoeft u zich geen zorgen te maken over bijkomende kosten bij de aanschaf ervan. Installatiekosten zijn daarom ook relatief laag.

Het enige waar u rekening mee dient te houden is dat er voldoende frisse lucht aanwezig is in huis. Vaak is het openen van een ventilatierooster boven een raam al voldoende. Ondanks de schone verbranding van bio-ethanol, heeft het net als elke andere brandstof zuurstof nodig om te verbranden. En daarvoor hoeft het raam zeker niet helemaal open te staan!

Het volledig openen van een raam zou ook zonde zijn. Want naast dat de bio-ethanol brander echt vuur produceert, kunt u ook genieten van een zeer aangename warmte. Gemiddeld is het vermogen rond de 2 -3 kW, hetgeen natuurlijk ook afhankelijk is van de grootte van de brander.

Veel mensen vermijden echter nog steeds de milieuvriendelijke en duurzame alternatieven. Wij zijn ervan overtuigd dat de moderne en veilige bio-ethanol brander en haard de toekomst is. Zo draagt u bij aan een schone luchtkwaliteit in en rondom uw huis, maar wel met echt vuur en echte warmte.

Handmatige bio-ethanol brander

Tegenwoordig wordt de meest gebruikte bio-ethanol brander nog handmatig bediend. Dit betekent dat het hele proces van vullen, aansteken en blussen handmatig moet worden uitgevoerd. Het grote voordeel van dit type branders is de aanschafprijs. De prijzen voor handbediende bio-ethanol branders ligt tussen de circa 275 en 2.000 euro. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de vuurlijn. Hoeveel een automatische bio-ethanol brander kost, beschrijven wij later.

Zoals eerder vermeld zijn dit soort producten geweldig voor een doe-het-zelf project in uw huis. Uw eigen creativiteit bepaalt de grenzen van wat mogelijk is. Bio-ethanol branders zijn zeer minimalistisch van ontwerp en bieden daarentegen een hoge mate van veiligheid. Hierdoor kunt u zich op de belangrijke zaken focussen, namelijk het ontwerp.

Eén van de meest gangbare en betaalbare projecten is om een haard in een bestaande muur te bouwen. Het enige waar u over na moet denken is de benodigde afmeting van de bio-ethanol brander. Houdt daarnaast ook rekening met bepaalde veiligheidsafstanden tot andere objecten of materialen. Deze afstanden vindt u terug in de bijgeleverde montage- of installatiehandleiding.

Ook een optie is om een nieuwe haardmeubel te maken, waarin u de bio-ethanol brander plaatst. Een veel gekozen optie is de roomdivider waar het meubel dient als afscheiding van twee ruimten. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt bepalen hoe het ontwerp eruit komt te zien. Houdt er wel altijd rekening mee dat u bij een bio-ethanol brander te maken heeft met echt vuur. Gebruik daarom altijd brandwerend materiaal om de brandveiligheid te waarborgen. Het is niet dat het vuur op de één of andere manier overslaat naar andere objecten, maar de hitte die vrijkomt bij vuur vraagt om extra veiligheid.

Een bijkomend voordeel van een bio-ethanol brander in vergelijking met een gashaard of traditioneel houtgestookte open haard, is de schone branstof. Hierdoor heeft u geen rookkanaal nodig en bent u vrij in om de haard overal in huis te plaatsen. Ventileren blijft natuurlijk wel altijd nodig. Bekijk voor meer informatie onze bio-ethanol branders in de webshop.

Van hout naar nieuw!

Ons favoriete doe-het-zelf project is de vervanging van een conventionele houtkachel naar een duurzame en milieuvriendelijke bio-ethanol brander. Daarbij is het natuurlijk wel noodzakelijk dat u nu beschikt over een oude open haard die niet meer voldoet aan de huidige standaarden. U kunt er voor kiezen om slechts de open haard uit het bestaande meubel te halen of het meubel volledig te vervangen voor een modern alternatief.

Het komt voor dat slechts de bestaande open haard wordt verwijderd en vervangen voor een bio-ethanol brander. Een prima en relatief goedkoop alternatief dat wij zeker adviseren. Wilt u toch voor een meer moderne makeover gaan, dan zien wij vaak dat er een compleet nieuw meubel wordt neergezet. Inbouwhaarden zijn een goed product in combinatie met een cinewall of haardmeubel. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat een bio-ethanol brander bijvoorbeeld wordt ingebouwd in een tv meubel. Zo kunt u genieten van echt vuur op een gelijke hoogte. De mogelijkheden zijn in ieder geval eindeloos.

Hoe gaat u veilig met een bio-ethanol brander om?

Bio-ethanol is een licht ontvlambare vloeistof met een schone verbranding. Het blijft dus belangrijk om zeer zorgvuldig en voorzichtig met de brandstof om te gaan, ondanks de veilige container. Gebruik bij het bijvullen van de bio-ethanol brander daarom altijd een trechter en zorg ervoor dat u deze niet verder dan de maximale capaciteit vult. Dit kunt u zien door de max aanduiding op de brander zelf. Daarnaast is het verstandig om haard niet aan te steken in het bijzijn van kinderen en deze op afstand te houden voor hun eigen veiligheid.