zelf haardmeubel maken

Bio-ethanol haard inbouwen: How-to

Een bio-ethanol haard inbouwen kunt u met de juiste voorbereiding heel goed zelf uitvoeren. Het voordeel hiervan is dat u het gewenste design en afwerking geheel naar uw eigen smaak kunt samenstellen. Voordat u begint met het monteren van een inbouwhaard moet u goed rekening houden met de materialen die u gebruikt. Bij een ethanol haard is er sprake van echt vuur. Brandveiligheid is daarom een extra punt van aandacht. Wanneer u een bio-ethanol haard zelf gaat inbouwen raden wij het gebruik van brandwerend materiaal van bijvoorbeeld Promatect aan. Op deze manier zorgt u voor een veilig haardmeubel en een veilige omgeving om te genieten van uw nieuwe sfeermaker in huis. In dit artikel leggen wij u uit welke stappen u moet doorlopen.

Stap 1: Frame bouwen

De eerste stap wanneer u een bio-ethanol haard gaat inbouwen begint bij het maken van een stevig frame. Denk vooraf goed na over de juiste afmetingen en op welke plaatst u de haard wilt monteren. Een duidelijk plan inclusief een tekening op papier of een digitale 3D tekening geeft u handvatten tijdens de werkzaamheden. Wilt u besparen op bouwmaterialen dan is het verstandig om de bouwmarkt zoveel mogelijk te vermijden. Kijk bij een plaatselijke houthandel of voor bouwmaterialen online. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Nadat u de eerste stappen heeft doorlopen kunt u beginnen met het bouwen van het frame (zie afbeelding 1).

Stap 2: Controleer uw werk

Voordat u de bio-ethanol haard gaat inbouwen is het belangrijk om de maatvoering van het frame te controleren. In deze fase heeft u nog de mogelijkheid om aanpassingen te doen. Wanneer de ethanol haard namelijk niet past, is het verplaatsen van gedeelten van het frame nog mogelijk. Ook komt u tijdens het bouwen nog tot nieuwe ideëen die gelijk doorgevoerd kunnen worden. Is de bio-ethanol haard al ingebouwd of de afwerking al geplaatst, dan wordt dit een stuk lastiger.

Frame voor bio-ethanol inbouwhaard

afbeelding 1: frame maken

Stap 3: Afwerken van het frame

Wanneer u klaar bent met de eerste twee stappen kunt u beginnen aan de eerste afwerking van het frame. Afhankelijk van het type bio-ethanol haard is het nodig om te kijken of u deze eerst inbouwd of gelijk begint aan het plaatmateriaal. In sommige gevallen is het verstandiger om de haard gelijk aan het frame te monteren en daarna het plaatmateriaal aan te brengen. Heeft u de bio-ethanol haard nog niet ingebouwd, dan wordt dit achteraf een stuk lastiger. In dit voorbeeld gaan wij er echter van uit dat u de haard als laatste plaatst.

In stap 3 brengt u de gipsplaten aan om het frame dicht te maken. U kunt kiezen voor brandwerende gipsplaten voor extra veiligheid. Ook raden wij het aan om de bio-ethanol haard rondom in te pakken met A1 brandwerend materiaal. Een goed product zijn de hoogwaardige brandwerende platen van Promatect.

Als het frame is bedekt met de gipsplaten kunt u de keuze maken om deze volledig te laten stucen of zelf de schroefgaten en naden af te werken met gipsplaatvuller. Voor het mooiste resultaat raden wij aan om het haardmeubel te laten stucen.

Afwerken van een frame met gipsplaten

afbeelding 2: plaatmateriaal aanbrengen en afwerken

Stap 4: Schuren

Kiest u ervoor om het frame voor de bio-ethanol haard die u inbouwd zelf af te werken? Dan is het nodig om de gipsplaatvuller goed glad te schuren. Omdat de vuller na het uitharden vaak iets krimpt, is het regelmatig noodzakelijk om het proces van vullen en schuren meerdere malen te herhalen. Zo krijgt u een strak en egaal oppervlak en het mooiste resultaat.

Plaatsen van de meubels en de bio-ethanol haard

Stap 5: Schilderen

Nadat of de gipsplaatvuller of het stucwerk goed is uitgehard, kunt u gaan schilderen. Is de bio-ethanol haard al ingebouwd? Zorg er dan voor dat u deze goed afplakt om het morsen van verf op de haard te voorkomen. Bij het schilderen is het belangrijk om gebruik te maken van verf die bestand is tegen hogere temperaturen. Het kan voorkomen dat het eerste gedeelte boven de haard warmer wordt dan normaal.

Bio-ethanol haard ingebouwd in cinewall

Stap 6: Bio-ethanol haard inbouwen

Als laatste kunt u de haard zelf plaatsen, indien dit nog niet in een eerdere stap is gebeurd.

Heeft u na het lezen van deze korte instructie toch nog twijfels of het inbouwen van een haard voor u is weggelegd? Wij helpen u graag verder. Droomhaarden heeft een eigen montageservice die u graag helpt met uw haardproject. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang altijd een gratis 3D ontwerp voor een extra sfeerimpressie.

Geef een reactie
Gratis verzending in Nederland en België

Alle bestellingen boven €100

Eigen montageservice

Montage binnen één dag

Afvoerloze haarden

Dé expert in duurzame warmte

100% Veilig betalen

iDeal / Klarna / MasterCard / Visa