Veel mensen vragen zich af of een bio-ethanol haard gevaarlijk is of niet. Dit is een volkomen logische vraag bij nieuw product waarbij sprake is van echt vuur, maar geen rookkanaal benodigd is. In dit artikel nemen wij u mee in alle mogelijke risico’s van een ethanol haard. Ook leest u meer over de belangrijkste voor- en nadelen. Heeft u al interesse in een haard, kijk dan ons aanbod aan bio-ethanol haarden.
De gevaren van een bio-ethanol haard
De gevaren van een ethanol haard zijn voornamelijk gerelateerd aan echt vuur. Elk type haard waarin echt vuur aanwezig is brengt per definitie een aantal risico’s met zich mee. Het blijven open haarden met een brandstof waar zorgvuldig en veilig gebruik belangrijk is. Hoewel afvoerloze haarden op ethanol over het algemeen zeer veilig zijn, beschrijven wij de mogelijke risico’s waarom een bio-ethanol haard gevaarlijk kan zijn.
Zoals we in voorgaande artikelen hebben gedefinieerd, is de bio-ethanol brandstof een relatief licht ontvlambare vloeistof. Eén van de risico’s is het bijvullen van een ethanol haard die nog warm is van het stoken. Om te voorkomen dat een bio-ethanol haard gevaarlijk wordt in deze situatie, raden wij aan om altijd minimaal 30 minuten te wachten voordat u de haard weer opnieuw bijvult. Anders kan het voorkomen dat de nieuwe ethanol door de warmte van de haard gelijk verdampt. Dit kan er potentieel voor zorgen dat er een steekvlam ontstaat. Het belangrijkste is dat u altijd de zuurstoftoevoer afsluit en de huidige vlammen dooft voordat u nieuwe ethanol toevoegt. Gebruik ook geen water om de vlammen te doven. Wanneer u deze maatregelen in acht neemt is een bio-ethanol haard niet gevaarlijk.
Een volgend risico waarom een bio-ethanol haard gevaarlijk kan zijn is een overvolle brander. Vrijwel alle branders hebben een MAX-indicator die aangeeft tot waar de ethanol brander gevuld kan worden. Wanneer u de brander verder vult dan deze indicator, wordt het lastiger om het vuur te doven. Ook kan het voorkomen dat tijdens het stoken bij een overvolle brander er meer ethanol verdamt. De bio-ethanol haard kan gevaarlijk worden doordat er meer verdampt dan waarop de brander berekend is.
Een bio-ethanol haard kan als laatste gevaarlijk zijn wanneer wordt geknoeid met de ethanol brandstof. Dit is één van de meest voorkomende problemen. Het kan in sommige gevallen lastig zijn om de bio-ethanol brander bij te vullen zonder te morsen. Wanneer vloeistof op de brander is gelekt kan het gevaarlijk zijn, omdat dit eventueel vlam zou kunnen vatten. Om deze potentieel gevaarlijke situatie met een bio-ethanol haard te voorkomen adviseren wij om altijd een trechter of brandstofpomp te gebruiken. Dan verkleint u de kans op morsen en op mogelijk gevaarlijke situaties.
Uiteindelijk is een bio-ethanol haard niet gevaarlijker dan een andere haard met echt vuur. Zolang u bedachtzaam en voorzichtig omgaat met de haard en ethanol, dan zijn er geen gevaarlijke risico’s aan verbonden.
Voor- en nadelen
Het grootste voordeel van een bio-ethanol haard is de flexibiliteit in de plaatsing. Omdat de verbranding van een bio-ethanol haard niet gevaarlijk is, maar juist relatief schoon, kunt u de haard zonder rookkanaal monteren. Zo kunt u de biohaard plaatsen inbouwbouwd in een haardmeubel, vrijstaand op tafel, binnen, buiten of net zo eenvoudig als een schilderij aan de wand. Ook de vlammen van een bio-ethanol haard zijn erg sfeervol. Bovendien is de aanschafprijs aanzienlijk lager dan bij conventionele houtkachels, gashaarden of pelletkachels. Bovendien is een bio-ethanol haard niet gevaarlijker dan andere haarden en hoeft u zich niet te schamen voor ongewenste geuren in huis.
Er zijn ook nadelen. Waar een houtgestookte open haard in de meeste gevallen kan dienen als primaire verwarming, is dit bij de gemiddelde bio-ethanol haard niet het geval. Ook ligt de prijs van de ethanol brandstof relatief hoger dan hout, maar tegenwoordig lager dan gas. De verbranding is echter absoluut geurloos, ongevaarlijk bij verstandig gebruik, maar kan zodra de haard is gedoofd tijdelijk een geur vrijkomen.