Risico's van bio-ethanol haarden

Is een bio-ethanol haard veilig?

Bio-ethanol haarden zijn veiliger in vergelijking met de meer traditionele haarden als een gashaard of houtgestookte open haard. Gecertificeerde ethanol haarden zijn goed ontworpen en beschikken alle over een zeer veilige bio-ethanol brander, ook wel container genoemd. Hierdoor brandt de brandstof gecontroleerd en wordt aanvullend gevaar zoveel mogelijk voorkomen. Wanneer u als klant veiligheid voorop heeft staan, zijn bio-ethanol haarden een goede keuze. Naast dat een bio-ethanol haard veilig is, komt bij de verbranding geen rook, roet of andere schadelijke stoffen (boven het toegestande minimum) vrij. Daarom is het niet nodig om een rookkanaal aan te leggen als afvoer.

Of een bio-ethanol haard veilig is wordt mede bepaald hoe u met de haard omgaat. Direct contact met vuur is en blijft hoe dan ook gevaarlijk. Bij elke ethanol haard heeft u te maken met een echt vuur. Het grote verschil ten opzichte van een houtgestookte open haard is dat u het vuur beter kan controleren. Sommige branders hebben de optie om de vlamhoogte in te stellen. Elke handmatige brander dooft u eenvoudig door de zuurstof toevoer af te sluiten. Juist deze controle maakt het dat een bio-ethanol haard veiliger is dan de traditionele haarden.

Houthaarden of gashaarden bereiken over het algemeen een hogere temperatuur, waarbij de haard kan vervormen. Dit resulteert in een onomkeerbare schade aan het frame en in enkele gevallen zelfs het omringende meubilair. Een open haard in algemene zin voegt extra sfeer toe aan uw woning en interieur, dient in de meeste gevallen als aanvullende verwarming, maar heeft als prioriteit dat deze veilig is.

Bij traditionele open haarden is het nodig om een extra ventilatiesysteem of rookkanaal aan te leggen. Bio-ethanol haarden zijn veiliger omdat deze geen extra ventilatiesysteem nodig hebben. Het uitgestoten niveau aan kooldioxide is niet gevaarlijk voor de menselijke gezondheid. Bij elke verbranding is natuurlijk wel zuurstof nodig, waardoor minimale ventialtie wordt aangeraden. Het openen van een ventilatierooster boven het raam is in de meeste gevallen al voldoende. Heeft u een relatief grote brander dan neemt het aantal rooster ook toe.

Is mijn bio-ethanol haard ook veilig als deze lang brandt?

Zoals we hiervoor beschreven vraagt elke brandstof om te branden om zuurstof. Daarom is het aan te raden om altijd frisse lucht naar binnen te laten. Ondanks het feit dat de mogelijk nadelige effecten van bio-ethanol haarden nog niet officieel is geregistreerd.

De keuze of een bio-ethanol haard veilig is, of beter gezegd geschikt is voor de ruimte, hangt af van de grootte van de brander en de grootte van de ruimte. De groote van bio-ethanol branders loopt uiteen van 15 cm tot branders groter dan 3 meter. Het is daarom verstandig om de vlamgrootte van de bio-ethanol haard af te stemmen met de grootte van de kamer. Over het algemeen zijn branders kleiner dan 100 cm geschikt voor elk type zelfstandige ruimte.

Naast de handmatige bio-ethanol branders zijn er ook automatische branders die een bio-ethanol haard extra veilig maakt. De vlamhoogte wordt automatisch geregeld en desnoods beveiligd aan de hand van de gemeten buitentemperatuur door micro processoren. Deze meten de buiten temperatuur en schakelen de brander automatisch uit wanneer deze te hoog zijn.

Bij het maken van een veilige keuze met betrekking tot een bio-ethanol haard, wordt er ook aandacht besteed aan de kwaliteit van het product. Koop daarom bij voorkeur altijd een haard uit de Europese Unie en vermijd de haarden die u rechtstreeks uit China koopt. Zo bent u altijd verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig product die voldoet aan de juiste eisen. Bekijk onze producten zodat u zeker weet dat u een juiste haard in huis haalt.

Geef een reactie
Gratis verzending in NL en BE

Alle bestellingen boven €100

Vragen? We helpen graag!

info@droomhaarden.nl

Afvoerloze haarden

Dé expert in duurzame warmte

100% Veilig betalen

iDeal / Klarna / MasterCard / Visa