Bio-ethanol haarden

Bij Droomhaarden geloven wij dat de bio-ethanol haard het duurzame alternatief van de toekomst is. Bekijk onze collectie inbouwhaarden, tafelhaarden, wandhaarden en meer van bekende Europese merken geschikt voor uw huis – en geniet van echt vuur zonder rookkanaal.

Show Filters

Toont alle 142 resultaten

Toont alle 142 resultaten

Wij vinden een Bio-Ethanol Haard geweldig – Droomhaarden.

De bio-ethanol haard is een prachtig product dat een steeds bekender fenomeen voor consumenten in Nederland aan het worden is. Dankzij diverse tv-shows en instagram accounts met de focus op interieur design is informatie en beeldmateriaal over dit product vaker beschikbaar. Maar juist door deze hoeveelheid informatie is het soms lastig om niet verdwaald te raken in een berg aan teksten, waardoor u de bomen door het bos niet meer ziet. Wij nemen u daarom graag mee over alles wat een bio-ethanol haard te bieden heeft.

Eigenlijk kunnen wij in één zin uitleggen wat een bio-ethanol haard is. Een sfeerhaard gemaakt van metaal met een bio-ethanol brander die brandt op een zeer duurzame en milieuvriendelijke vloeistof, waardoor u kunt genieten van echt vuur met een aangename warmte. Het grootste voordeel van een schone verbranding is dat de installatie van een duur rookkanaal niet nodig is. Natuurlijk is dit een omschrijving in zeer grote lijnen, maar geeft het wel de belangrijkste punten weer. Het toevoegen van een bio-ethanol haard in een ruimte zorgt voor een luxe en warme uitstraling die zeker niet onder doet aan de traditionele houtgestookte open haard met de gezellige sfeer van vroeger.

De brandstof

Een bio-ethanol haard is de ideale oplossing voor elke consument of voor elk bedrijf dat op zoek is naar een relatief goedkope manier om een haard met echt vuur te realiseren. Waar u bij de traditionele houtgestookte open haarden op zoek moet naar droog en geschikt hout als brandstof, brandt een bio-ethanol haard op de zeer duurzame en milieuvriendelijke bio-ethanol vloeistof.

Bio-ethanol wordt gemaakt van verschillende hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet, maïs, tarwe, rijst en andere zetmeel- of suikerrijke producten. Deze grondstoffen worden met behulp van een productieproces omgezet in de brandbare en bruikbare brandstof ethanol. Het mengel van ethanol en water wordt gedestilleerd om de ethanolconcentratie tot een bepaald percentage te verhogen, totdat het geschikt is voor gebruik in bio-ethanol sfeerhaarden.

Over het algemeen ligt het percentage ethanol geschikt voor bio-ethanol haarden tussen de 95 – 96,6%. Ook is er vloeistof beschikbaar die bestaat uit 100% ethanol. De brandtijd van dit deze concentratie ligt lager door de hogere temperatuur die ontstaat bij de verbranding, door het ontbreken van water. Niet elke bio-ethanol haard is hiervoor geschikt. Kies daarom altijd voor een kwalitatief goede bio-ethanol vloeistof met een percentage van rond de 95 – 96%.

Bekijk ons assortiment aan duurzame bio-ethanol brandstof speciaal geschikt voor sfeerhaarden.

De uitstoot van een bio-ethanol haard

Doordat de bio-ethanol brandstof bestaat uit plantaardig materiaal heeft dit een zeer duurzaam karakter. Bijkomend voordeel is dat deze in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als olie en gas oneindig is.

Daarnaast is de uitstoot van een bio-ethanol haard zeer schoon. Dit komt doordat bio-ethanol wordt verbrand tot slechts waterdamp en kooldioxide wat veel minder schadelijk is voor het milieu en onze gezondheid. Er komen geen schadelijke stoffen vrij als koolstofmonoxide en stikstofoxiden, waardoor u dus geen schoorsteen hoeft te plaatsen.

Bij de verbranding van hout of gas komen veel meer schadelijke stoffen vrij. Dat is gelijk ook de reden dat bij een houtgestookte open haard altijd een schoorsteen nodig is die hoog moet worden geplaatst. Zo wordt stankoverlast van omwonende zoveel mogelijk vermeden.

De verschillende soorten bio-ethanol haarden

Bio-ethanol haarden komen tegenwoordig in verschillende vormen, maten en soorten. Zo is er eigenlijk voor iedereen wel een geschikte haard te vinden die aansluit bij uw interieur en de ruimte. Sinds het besluit is genomen om nieuwbouwwoningen in Nederland gasloos op te leveren, heeft het assortiment aan bio-ethanol haarden een enorme vlucht genomen. Het principe zoals eerder beschreven is bij elke bio-ethanol haard hetzelfde, alleen hebben de verschillende type haarden elk een andere functie.

Bio-ethanol haard inbouw

De bio-ethanol inbouwhaard is de meest voorkomende sfeerhaard in ons assortiment. Zoals de naam zelf al aangeeft is dit type haard geschikt als inbouwmodel in een bijpassend haardmeubel, een wand of bestaande schouw. U kunt deze modellen het best vergelijken met de traditionele gashaarden die zijn ingebouwd in een meubel.

Bio-ethanol inbouwhaarden zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en formaten, die u in sommige gevallen ook nog verder kunt personaliseren. Bij het kiezen van de meest geschikte haard voor bij u thuis is het belangrijk om eerst een keuze te maken in het type vuurzicht.

  • Zo wordt een eenzijdige haard veelal gebruikt in combinatie met een (bestaand) tv-meubel, waarbij het vuur dus vanuit één zijde zichtbaar is.
  • Een tweezijdige haard, ook wel hoekhaard genoemd, is uitermate geschikt om een kleine wand een functie te geven. Maar ook erg geschikt als doorkijkhaard in een roomdivider.
  • De driezijdige haard is erg populair als roomdivider of ook in combinatie met een tv-meubel (panorama haard). De haard wordt dan op het meubel geplaatst met een haardombouw aan de bovenzijde. Dit zorgt ervoor dat u vanuit verschillende invalshoeken kan genieten van een prachtig vuurspel.
  • De vierzijdige haard of volledig open haard kunt u herkennen aan de bio-ethanol brander met eventueel een bodemplaat ter bescherming van het bovenliggende haardmeubel.

Bekijk ons volledige assortiment aan bio-ethanol inbouwhaarden

Het inbouwen van een bio-ethanol haard is voor de ervaren doe-het-zelver goed te doen. Aangezien er wel sprake is van echt vuur, is rekening houden met brandwerend materiaal een belangrijk aandachtspunt.

Wilt u graag uw bio-ethanol inbouwhaard professioneel laten monteren? Vraag dan eenvoudig een offerte aan via ons online formulier en wij helpen u graag verder.

Bio-ethanol tafelhaard

Bio-ethanol tafelhaarden zijn vrij verplaatsbare haarden met een relatief beperkte omvang. Hierdoor zijn deze goed geschikt als tafelmodel voor extra sfeer en gezelligheid tijdens het dinner. Over het algemeen beschikt een bio-ethanol tafelmodel over een prima branderinhoud, waardoor u gemiddeld genomen van 2 uur brandtijd kunt genieten.

Ook dit type haard is verkrijgbaar in verschillende formaten en vooral vormen. Het vinden van een geschikt model is daardoor slechts een kwestie van kijken wat aansluit bij uw ruimte en interieur. En vooral wat aansluit bij uw eigen smaak. Pluspunt van dit type haardmodel is dat deze ook geschikt zijn voor buitengebruik. Daarbij raden wij wel altijd aan om de haard aan te steken wanneer er weinig wind staat of de haard uit de wind is geplaatst.

Bekijk ons volledige assortiment bio-ethanol tafelhaarden

Bio-ethanol haard vrijstaand

Onder de vrijstaande bio-ethanol haarden vallen alle typen die zonder aanvullende montage vrij in de ruimte geplaatst kunnen worden. Naast dat de tafelmodellen hier ook een onderdeel van zijn, wordt met een vrijstaande haard vaak de grotere modellen bedoeld.

Dit zijn de traditionele shouwen die voorzien zijn van een bio-ethanol brander, maar hebben wel de sfeer van een houtgestookte open haard. Deze haarden worden gemonteerd geleverd op een pallet zodat het slechts een kwestie is van plaatsen op de gewenste plek. Deze haarden zijn ontzettend praktisch omdat ze in veel verschillende omgevingen passen. Sommige van onze vrijstaande bio-ethanol haarden kunnen zelfs in de tuin worden gereden omdat deze wind- en waterdicht zijn.

Bekijk ons volledige assortiment aan vrijstaande bio-ethanol haarden

Bio-ethanol haard hangend

De bekende hangende bio-ethanol haarden zijn de wandhaarden en plafondhaarden. Kenmerkend is de zeer eenvoudige montage van een bio-ethanol wandhaard die in de meeste gevallen voor bijna iedereen is weggelegd. Bij het meerendeel van onze merken is goed nagedacht over een eenvoudige montage voor u als consument. Zelf zeggen wij wel eens dat het net zo gemakkelijk is als het ophangen van een schilderij aan de muur. De meeste van deze sfeervolle wandhaarden zijn van staal gemaakt en geschikt voor elk type wand. Controleer voordat u de haard monteert altijd eerst van welk type materiaal uw wand is gemaakt en kies daarbij de juiste pluggen. Natuurlijk heeft ook de bio-ethanol haard hangend geen schoorsteen nodig.

Bekijk ons volledige assortiment aan bio-ethanol wandhaarden

De aangename warmte van een bio-ethanol haard

Natuurlijk produceert een bio-ethanol haard door het echte vuur ook warmte. Dit is in tegenstelling tot de warmte van een verwarmingselement van elektrische haarden een stuk aangenamer. De hoeveelheid warmte van een bio-ethanol haard is afhankelijk van het type haard, de grootte en capaciteit van de bio-ethanol brander en de kwaliteit van de gebruikte brandstof.

Als vuistregel kan worden veronderstelt dat een gemiddelde sfeerhaard een vermogen heeft dat ligt tussen de 2 – 3 kW. Om u een idee te geven hoeveel warmte dat is, kunt u dit goed vergelijken met een grote dubbele radiator in uw woonkamer. De relatief grotere haarden met een grotere brander kunnen tot wel 5 – 6 kW aan warmte geven. Gevoelsmatig is de warmte van een bio-ethanol haard ook warmer dan andere duurzame alternatieven. Een bio-ethanol haard is daarom een zeer goede aanvulling op uw primaire verwarming en niet geschikt als vervanger daarvan. In de koude winterdagen zorgt het vermogen van de haard wel voor een paar graden temperatuursverhoging in uw ruimte.

Is een bio-ethanol haard gevaarlijk?

Over het algemeen is een bio-ethanol haard niet gevaarlijk, mits het verstandig wordt gebruikt. Bij elke haard waar sprake is van echt vuur heeft u te maken met bepaalde risico’s. Gecertificeerde sfeerhaarden zijn echter goed ontworpen en beschikken alle over een zeer veilige bio-ethanol brander. Dit zorgt ervoor dat de brandstof gecontroleerd brandt, veilig is opgeslagen en morsen en lekken zoveel mogelijk is beperkt.

De veiligheid van een bio-ethanol haard is naast de kwaliteit en certificering natuurlijk ook afhankelijk hoe u er zelf mee omgaat. Direct contact met vuur is en blijft hoe dan ook gevaarlijk, wat ten alle tijden moet worden vermeden. Uit voorzorg is het verstandig om altijd een brandblusser of blusdeken in de buurt te hebben, wat eigenlijk bij elke haard met echt vuur nodig is.

Ook is een stukje veiligheid gelinkt aan het binnenklimaat in huis. Echt vuur heeft zuurstof nodig om te brander dat weg wordt genomen uit de ruimte waar de verbranding zich bevindt. U hoeft zich echter geen zorgen te maken dat een bio-ethanol haard zoveel zuurstof verbruikt dat het gevaarlijk is voor mensen. In het ergste geval wordt het binnen klimaat onprettig, wat snel verholpen kan worden door een ventilatierooster boven het raam open te zetten. In het ergste geval kan de luchtkwaliteit enkel voor hoofdpijn of ongemakt zorgen. Dit komt in huidige woningen met een dergelijk goed luchtventilatiesysteem maar zelden voor, maar toch is het goed om hier rekening me te houden. Zeker wanneer u een flinke haard in een kleine ruimte heeft aangeschaft.

Het onderhoud van een bio-ethanol haard

Is het noodzakelijk om een bio-ethanol haard te onderhouden en schoon te maken? Het antwoord daarop is ja, maar dat is niet anders dan het overige schoonmaakwerk in huis. Wanneer u lang wilt genieten van uw sfeerhaard is het verstandig deze goed te onderhouden.

Wij adviseren bij het onderhouden en schoonmaken van uw haard rekening te houden met:

  • Zorg ervoor dat het gebied rondom de brander altijd schoon en stofvrij is.
  • Bij vlekken maak gebruik van een geschikt polijstmiddel om de RVS plaat te polijsten zodat deze weer glanst en schoon is.
  • Maak de gepoedercoate onderdelen schoon met een vochtige doek en vermijd het gebruik van een schuurspons tegen krassen.

Zoals u kunt zien wijkt dit proces nauwelijks af van het dagelijkse schoonmaakwerk en is dit eenvoudig uit te voeren. Ook kost het relatief weinig tijd, maar zorgt wel voor een langere levensduur en optimaal genot van uw haard.

De trend van 2023: automatische bio-ethanol branders

De meeste bio-ethanol haarden beschikken over een handmatige brander waarbij u soms de vlamhoogte kunt instellen. Een opkomende trend voor een echte luxe ervaring is de toepassing van een automatische bio-ethanol brander die elektronisch is gestuurd.

Het concept van dit soort bio-ethanol branders is relatief nieuw en wint aan populariteit als een het veilige, efficiënte en milieuvriendelijke vervanger van gashaarden. Ze kunnen overal worden gemonteerd en vragen niet om speciale vergunningen of veiligheidsinspecties. Maar één van de belangrijkste eigenschappen van een automatische bio-ethanol brander is toch wel hun veiligheid. Zo zijn ze uitgerust met een reeks veiligheidsvoorzieningen als automatische vlamdovers, vlamsensoren, CO2 en temperatuursensoren. Dit betekent dat de vlam automatisch wordt gedooft wanneer de temperatuur van de haard boven een bepaald niveau komt.

Naast hun veiligheid zijn de branders ook uitgerust met leuke high-tech snufjes. Zo is de brander te bedienen via uw mobiel met een bijhorende app of bedient u de haard met de afstandsbediening. Afhankelijk van het type is de vlamhoogte instelbaar tot wel 10 verschillende niveau’s en is de branderinhoud ruim voldoende om lang van het vuur te kunnen genieten. Kortom, een luxe product dat voorziet in de behoefte van de echte levensgenieter!