Is een elektrische haard goedkoper dan een gashaard?

Is een elektrische haard goedkoper dan een gashaard?

Open haarden zijn populair in veel huizen en bieden zowel warmte als sfeer. Er zijn twee hoofdtypen haarden: elektrisch en gas. Beide typen hebben hun eigen unieke voor- en nadelen, inclusief kosten. In dit artikel vergelijken we de kosten van elektrische en gashaarden, inclusief aanloopkosten, lopende kosten en onderhoudskosten.

Aanschafkosten

Bij het vergelijken van de aanschafkosten van elektrische en gashaarden, zijn elektrische haarden over het algemeen goedkoper. Elektrische haarden kunnen in prijs variëren van € 200 tot € 4.000, terwijl gashaarden kunnen variëren van € 2.500 tot € 7.500 of meer. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat elektrische haarden geen installatie van een schoorsteen of ventilatiesysteem vereisen, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen voor de installatie van een gashaard.

Gebruikskosten

Als het gaat om gebruikskosten, zijn elektrische haarden over de afgelopen jaren duurder in gebruik gebleken dan gashaarden, wanneer gebruikt wordt gemaakt van het verwarmingselement. Elektrische haarden gebruiken elektriciteit om warmte op te wekken, wat duurder kan zijn dan aardgas. De hoeveelheid energie van 1 m³ gas staat ongeveer gelijk aan 9 kWh aan stroom. In de huidige energiemarkt zijn de kosten van aardgas dusdanig exponentieel gestegen dat er een kentering in de markt is te zien.

Elektrische haarden zijn in de huidige energiemarkt uitermate geschikt voor huishoudens die de beschikking hebben over zonnepanelen. Hierdoor wordt de woning verwarmt met groene energie of kan nog gebruik worden gemaakt van de salderingsregeling tot in ieder geval 2025. Kanttekening is natuurlijk wel dat wanneer er onvoldoende energie wordt opgewerkt door de zonnepanelen, een energiecentrale de elektrische haard moet voorzien van elektriciteit. Veelal wordt in deze centrales de stroom opgewerkt door het gebruik van aardgas.

Wanneer de elektrische haard slechts wordt gebruikt om extra sfeer toe te voegen aan de ruimte, is deze zeer zeker energiezuiniger. De grootste energieverbruiker is het verwarmingselement die gemiddeld genomen een maximaal vermogen van 1500 Watt heeft. Zonder het gebruik van het verwarmingselement ligt het vermogen op circa 15 Watt tot 220 Watt.

Onderhoudskosten

Als het gaat om onderhoudskosten, hebben zowel elektrische als gashaarden regelmatig onderhoud nodig om een veilige en efficiënte werking te garanderen. Elektrische haarden hebben minder onderhoud nodig dan gashaarden, omdat er geen jaarlijkse inspectie en reiniging van een schoorsteen of ventilatiesysteem nodig is. Het is echter mogelijk dat elektrische haarden vaker moeten worden onderhouden, omdat ze meer bewegende onderdelen en elektrische componenten hebben die na verloop van tijd kunnen verslijten. Dit is veelal het geval bij waterdamphaarden waar de verdamper regelmatig moet worden vervangen.

Conclusie

Tot slot, hoewel zowel elektrische als gashaarden hun eigen unieke voor- en nadelen hebben, zijn de kosten van elk type haard een belangrijke overweging. Elektrische haarden zijn over het algemeen goedkoper in het begin, en kunnen goedkoper zijn in combinatie met zonnepanelen. Gashaarden zijn over het algemeen duurder in het begin, en zijn met de huidige energieprijzen ook duurder in gebruik. Bovendien hebben elektrische haarden minder onderhoud nodig dan gashaarden. Uiteindelijk hangt de keuze tussen een elektrische en een gashaard af van persoonlijke voorkeuren, budget en specifieke wensen.

Geef een reactie
Gratis verzending in NL en BE

Alle bestellingen boven €100

Vragen? We helpen graag!

info@droomhaarden.nl

Afvoerloze haarden

Dé expert in duurzame warmte

100% Veilig betalen

iDeal / Klarna / MasterCard / Visa