Wat is een elektrische haard?

Wat is een elektrische haard?

Elektrische haarden zijn een populair alternatief voor traditionele hout- of gashaarden en bieden veel voordelen voor huiseigenaren, bouwers en ontwerpers. In dit artikel zullen we de voor– en nadelen van elektrische haarden onderzoeken, evenals de verschillende soorten en functies die op de markt verkrijgbaar zijn.

Voordelen elektrische haarden:

 • Gemak: elektrische haarden zijn ongelooflijk eenvoudig te gebruiken, omdat ze eenvoudig op een standaard stopcontact kunnen worden aangesloten en kunnen worden bediend met een druk op de knop of afstandsbediening. U hoeft geen hout te hakken of propaan of aardgas aan te schaffen en op te slaan.
 • Veiligheid: Elektrische haarden zijn veel veiliger dan traditionele haarden, omdat er geen vlam, geen hete sintels en geen risico op koolmonoxidevergiftiging zijn. Bovendien zijn veel modellen voorzien van veiligheidsvoorzieningen, zoals automatische uitschakelingen om oververhitting te voorkomen.
 • Onderhoudsarm: elektrische haarden hebben zeer weinig onderhoud nodig, omdat er geen as, roet of creosoot is om op te ruimen. Veel modellen hebben zelfreinigende functies, zoals afneembare glazen fronten, waardoor ze gemakkelijk schoon te maken zijn.
 • Veelzijdigheid: elektrische haarden kunnen in vrijwel elke kamer van het huis worden geplaatst, omdat ze geen schoorsteen of rookkanaal nodig hebben en geen uitstoot produceren. Ze zijn ook verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen en ontwerpen, waardoor ze in elk interieur passen.
 • Energiezuinig: elektrische haarden zijn energiezuinig omdat ze alleen elektriciteit verbruiken als ze aanstaan, in tegenstelling tot traditionele haarden die warmte blijven verliezen via de schoorsteen, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Ze bieden ook verschillende warmte-instellingen en sommige worden geleverd met timers, waardoor er nog meer mogelijkheden zijn om energie te besparen.

Nadelen van elektrische haarden:

 • Kosten: elektrische haarden kunnen duurder zijn in aanschaf dan traditionele haarden, vooral als ze worden geleverd met extra functies zoals afstandsbediening of ingebouwde thermostaten.
 • Beperkte verwarmingscapaciteit: elektrische haarden produceren doorgaans minder warmte dan traditionele haarden, dus ze zijn niet zo effectief in het verwarmen van grote delen van het huis.
  Bovendien zijn ze afhankelijk van elektriciteit, dus in geval van stroomuitval werken ze niet.
 • Kunstmatige vlammen: Elektrische haarden maken gebruik van kunstmatige vlammen en geven niet dezelfde sfeer als een echte hout- of gashaard.

Soorten elektrische haarden:

 • Inbouwhaarden: Elektrische inzethaarden zijn ontworpen om in een bestaande traditionele open haard te worden geplaatst. Ze hebben vaak een realistisch vlameffect en zijn te bedienen met een afstandsbediening.
 • Wandmontage: elektrische wandhaarden kunnen aan elke wand worden gehangen en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, van traditioneel tot modern.
 • Vrijstaand: Vrijstaande elektrische haarden zijn op zichzelf staande units die overal in de kamer geplaatst kunnen worden. Ze zijn er in verschillende stijlen, van traditionele schoorsteenmantelontwerpen tot modernere, minimalistische stijlen.
 • Draagbaar: draagbare elektrische haarden kunnen eenvoudig van kamer naar kamer worden verplaatst en kunnen worden gebruikt als accentstuk of als primaire warmtebron.

Functies:

 • Afstandsbediening: Sommige elektrische haarden worden geleverd met een afstandsbediening, waarmee u het apparaat op afstand kunt in- en uitschakelen, de temperatuur kunt regelen en andere functies kunt bedienen.
 • Thermostaat: Sommige elektrische haarden worden geleverd met een ingebouwde thermostaat, waarmee u de temperatuur van de kamer kunt instellen en een constant warmteniveau kunt behouden.
 • Timers: Sommige elektrische haarden worden geleverd met timers, waarmee u het apparaat op bepaalde tijden kunt in- of uitschakelen.
 • Vlameffecten: Sommige elektrische haarden worden geleverd met realistische vlameffecten die kunnen worden aangepast
Geef een reactie
Gratis verzending in NL en BE

Alle bestellingen boven €100

Vragen? We helpen graag!

info@droomhaarden.nl

Afvoerloze haarden

Dé expert in duurzame warmte

100% Veilig betalen

iDeal / Klarna / MasterCard / Visa