Elektrische haarden

Show Filters

Wat is een elektrische haard?

Een elektrische haard is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Vaak wordt de link gelegd met een elektrische kachel dat een type verwarming is dat warmte genereert door elektriciteit om te zetten in warmte. Dit gaat met behulp van een verwarmingselement. In tegenstelling tot de traditionele haarden van hout en gas zijn elektrische haarden ontworpen voor extra sfeer net als een open haard, zonder het gedoe van brandstof.

De verwarmingselementen van een elektrische haard of een elektrische kachel zijn meestal gemaakt van metaal of een keramisch materiaal. Meestal zijn deze elementen geplaatst in een haard met een reflecterende achterwand zodat de warmte goed wordt verspreid en de ruimte wordt verwarmd. Sommige modellen hebben ook een ventilator die ervoor zorgt dat de warmte sneller door de ruimte wordt verspreid.

De elektrische haarden bij Droomhaarden zijn echter gericht op haarden met vlameffecten die lijken op echt vuur. In de meeste gevallen heeft de elektrische haard ook de optie om de ruimte te verwarmen met verschillende standen. Dit type kachels zijn tegenwoordig erg populair onder consumenten en bedrijven die op zoek naar een gemakkelijke en kosteneffectieve manier om warmte en sfeer toe te voegen aan huis.

De voordelen van elektrische haarden

Eén van de grootste voordelen van elektrische haarden is het gebruik zonder hoge installatiekosten door het ontbreken van een rookkanaal. Ze produceren namelijk geen uitstoot van schadelijk stoffen doordat er slechts gebruik wordt gemaakt van een vlammeneffect op elektriciteit. Deze effecten worden meestal gecreëerd door LED-verlichting die kan worden aangepast aan bepaalde voorkeuren. Dit maakt ze erg veilig en gezond in gebruik. Daarnaast zijn er geen zorgen over het onderhoud van de schoorsteen of het op tijd inslaan van hout, wat de kosten op de lange termijn verlaagt.

Naast dat ze geen hoge installatiekosten met zich meebrengen zijn ze ook erg eenvoudig in gebruik en installatie. Ze vereisen geen ingewikkelde installatievaardigheden of speciale processen. Bijna elke elektrische haard is plug-and-play wat betekent dat u alleen maar een geaarde wandcontactdoos in de buurt van de haard nodig heeft en de stekker in het stopcontact steekt. Daarna kunt u genieten van een heerlijk vlammenspel met in de meeste gevallen ook nog eens een aangename warmte van het ingebouwde verwarmingselement.

Een ander voordeel van een elektrische haard is de veelzijdigheid in ontwerp en stijl. Ze zijn zoals eerder gezegd verkrijgbaar in verschillende maten en modellen en kunnen worden aangepast aan de stijl van uw woning en persoonlijke smaak. De meeste verkochte modellen zijn de elektrische inbouwhaarden die naadloos geïntegreerd kunnen worden in uw interieur. Wat we tegenwoordig steeds vaker zien is bijvoorbeeld de combinatie van een inbouw elektrische haard met daarboven een tv en uitsparing voor de soundbar in één meubel. Dit wordt ook wel een cinewall genoemd.

Wat verbruikt een elektrische haard?

Het verbruik van een elektrische haard is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de grootst bepalende factor het vermogen van de geïntegreerde verwarmingselementen. Ook speelt bijvoorbeeld de grootte van de haard en de instellingen van het vlameffect een rol. Na de aanschaf van de haard stoppen de kosten in ieder geval niet aangezien er maandelijk kosten van het stroomgebruik gaan spelen.

Elektrische haarden zijn vooral geschikt als bijverwarming en dienen niet gebruikt te worden als hoofdverwarming, aangezien daar te weinig capaciteit voorhanden is. Om het verbruik van een elektrische haard te berekenen moet het vermogen van de haard worden vermenigvuldigd met het aantal uren dat u van plan bent om de haard te gebruiken (inclusief het gebruik van de warmtestand). Gemiddeld genomen is het maximale vermogen van de warmtestand zo’n 1500 Watt. Als u van plan bent deze gemiddeld 4 uur per dag te gebruiken, dan verbruikt de haard 6 kWh (kilowattuur) per dag. Afhankelijk van de prijs per kilowattuur die u bij uw energieleverancier betaald kan dit in bovenstaand rekenvoorbeeld uitkomen op circa € 2,50 per dag.

Het verbruik zonder verwarmingselement ligt uiteraard een stuk lager. De meeste sfeerhaarden beschikken wel over een verwarmingsoptie, maar moet u deze handmatig activeren. Met een elektrische sfeermaker geniet u alsnog van een prachtig vuurspel maar dan tegen lagere verbruikskosten. Gemiddeld genomen is het verbruik van een sfeerhaard zonder verwarming tussen de 10 en 200 Watt.

Soorten elektrische haarden

Er zijn verschillende soorten elektrische haarden beschikbaar. Elk hebben ze hun eigen kenmerken, ontwerpen en montagemogelijkheden. Hieronder hebben wij een lijst opgesteld met de meest voorkomende elektrische haarden:

  1. Ingebouwde elektrische haarden: Dit type haard wordt geïnstalleerd in een muur of haardmeubel en creëert een ingebouwde look. Ze zijn vaak voorzien van een glazen voorkant en kunnen worden geleverd met verschillende soorten verwarmingselementen en vlameffecten.
  2. Vrijstaande elektrische haarden: Dit type haard kan worden geplaatst op elke vlakke ondergrond en kan gemakkelijk worden verplaatst. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, stijlen en ontwerpen en hebben vaak een verwijderbare mantel voor een gemakkelijke reiniging.
  3. Elektrische wandhaarden: Dit type haard wordt aan de muur bevestigd en kan ruimte besparen en een modern design toevoegen aan uw kamer. Ze hebben meestal een slank ontwerp en een glazen voorkant voor een realistisch vlameffect.
  4. Elektrische inzethaarden: Dit type haard kan worden geplaatst in een bestaande open haard en wordt gebruikt om de traditionele open haard te vervangen of te upgraden. Ze hebben vaak meerdere instellingen voor vlameffecten en kunnen worden geleverd met een verwijderbare mantel.
  5. Elektrische tafelhaarden: Dit type haard is klein en draagbaar en kan op een tafel of bureau worden geplaatst. Ze zijn ideaal voor kleine ruimtes of om een ​​gezellige sfeer toe te voegen aan een werkruimte.

Elk type elektrische haard heeft zijn eigen voordelen en kan worden gekozen op basis van uw persoonlijke voorkeuren en de stijl van uw huis.

Elektrische haard inbouwen in haardmeubel

Een elektrische haard kan ideaal worden ingebouwd in een haardmeubel. Hierdoor creëert u een echte sfeermaker en functionele toevoeging aan uw interieur. Naast dat een haardmeubel een mooie sfeer geeft biedt het ook een veilige en stijlvolle manier om de elektrische haard te plaatsen. Het haardmeubel kan ook nog eens zorgen voor extra opbergruimte voor decoratieve items en multimedia-apparatuur als een tv en soundbar.

Bij het kiezen van een haardmeubel voor uw elektrische haard is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de haard en de ruimte waarin deze wordt geplaatst. Naast dat het haardmeubel groot genoeg moet zijn zodat de elektrische haard erin past, moet hij ook aansluiten bij de rest van uw interieur.

Haardmeubels komen in verschillende soorten met verschillende soorten afwerking. Van klassieke houten omlijstingen tot moderne, minimalistische ontwerpen. Een afwerking met akupanelen is tegenwoordig razend populair. Sommige haardmeubels worden verder verrijkt met ingebouwde led verlichting en kunnen worden geleverd met extra functies als opbergkasten, nissen en andere uitsparingen.

Een ander voordeel van het plaatsen van uw elektrische haard in een haardmeubel is dat het een veilige en gecontroleerde manier biedt om de haard te gebruiken. De haard wordt ingebouwd in het meubel en er zijn geen losse snoeren of kabels die in de weg kunnen liggen. Het meubel biedt ook bescherming tegen brandgevaar en voorkomt dat kinderen en huisdieren te dicht bij de haard komen.