Hoe ongezond is een open haard?

Hoe ongezond is een open haard? De 4 belangrijkste redenen

Een open haard is al eeuwenlang een populaire bron van warmte en sfeer, maar veel mensen zijn zich niet bewust van de mogelijke gezondheidsrisico’s die kunnen worden geassocieerd met het gebruik van een open haard die gestookt wordt met hout. Niet voor niets wordt volgens Milieu Centraal gesteld dat hout stoken ongezond is voor iedereen. In dit artikel zullen we onderzoeken op welke manieren open haarden ongezond kunnen zijn en hoe we de risico’s van het gebruik ervan kunnen minimaliseren.

Uitstoot van fijnstoffen

Open haarden stoten fijnstof, ook wel roet genoemd, uit in de lucht. Dit bestaat uit microscopisch kleine koolstofdeeltjes en andere verontreinigende stoffen, die in de longen kunnen worden ingeademd en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Vooral mensen met aandoeningen als astma, emfyseem en bronchitis zijn gevoelig voor de schadelijke effecten van fijnstof.

Een andere gevaarlijke uitstoot is koolmonoxide. Een kleurloos en reukloos gas dat bij inademing giftig kan zijn. Langdurige blootstelling aan koolmonoxide kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en in ernstige gevallen tot de dood. Het is belangrijk om een koolmonoxidemelder te installeren in dezelfde ruimte als uw open haard om ervoor te zorgen dat de niveaus binnen veilige grenzen blijven.

Stikstof

Open haarden stoten ook stikstofoxiden uit. Deze kunnen reageren met andere verontreinigende stoffen in de lucht. Dit kan de ogen, neus en keel irriteren en luchtwegaandoeningen zoals astma en emfyseem verergeren. Daarnaast dragen stikstofoxiden bij aan luchtverontreiniging en kunnen ze een negatieve impact hebben op het milieu.

Onvoldoende ventilatie

Veel kamers met zijn niet goed geventileerd, waardoor de gezondheidsrisico’s van het gebruik ervan kan verergeren. Zonder goede ventilatie kunnen fijnstof, koolmonoxide en stikstofoxiden zich in huis ophopen en een ernstig gevaar voor de gezondheid vormen. Het is belangrijk om uw haard professioneel te laten inspecteren en regelmatig schoon te maken om er zeker van te zijn dat deze goed wordt geventileerd en veilig werkt.

Minimaliseren gezondheidsrisico’s

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het gebruik van een open haard te minimaliseren. Zorg er eerst voor dat de ruimte waarin uw haard is geplaatst goed geventileerd is en dat de schoorsteen schoon en vrij van obstakels is. Het is ook een goed idee om een koolmonoxidemelder te installeren in dezelfde ruimte als je open haard, omdat deze je kunt waarschuwen voor mogelijke gevaren. Daarnaast is het een goed idee om een haardscherm te gebruiken om te voorkomen dat vonken en sintels de kamer in ontsnappen.

Een andere optie is om een alternatieve verwarmingsbron te gebruiken, zoals een bio-ethanol haard of pelletkachel, die efficiënter kan zijn en minder vervuilende stoffen produceert dan een traditionele open haard. Met name de duurzame en milieuvriendelijke bio-ethanol haarden zijn een erg goed en betaalbaar alternatief. Vanwege de schone verbranding en minimale uitstoot van schadelijke stoffen is geen rookkanaal nodig. Hierdoor bespaart u ook extra op installatiekosten en plaatst u de haard in elke gewenste ruimte.

Als u er toch voor kiest om een open haard te gebruiken, zorg er dan voor dat u droog hout verbrandt, aangezien vochtig hout meer verontreinigende stoffen kan produceren.

Kortom, open haarden kunnen een bron zijn van zowel warmte als schoonheid in huizen en gebouwen, maar ze kunnen ook een bedreiging vormen voor uw gezondheid als ze niet op de juiste manier worden gebruikt en onderhouden. Door de potentiële gezondheidsrisico’s van open haarden te begrijpen en maatregelen te nemen om deze te minimaliseren, kunt u genieten van de warmte en sfeer van uw open haard terwijl u uw gezondheid en het milieu beschermt.

Overstappen op een duurzamere en schonere haard zonder de uitstoot van vervuilende stoffen is iets wat wij daarom ook steeds vaker zien. Het vervangen van de houtgestookte open haard naar een bio-ethanol haard of elektrische haard is een erg geschikte optie. Wij denken graag met u mee in een oplossing bij u thuis!

Geef een reactie
Gratis verzending in NL en BE

Alle bestellingen boven €100

Vragen? We helpen graag!

info@droomhaarden.nl

Afvoerloze haarden

Dé expert in duurzame warmte

100% Veilig betalen

iDeal / Klarna / MasterCard / Visa