Hoe schoon is een houtgestookte open haard en wat zijn de alternatieven?

Hoe schoon is een houtgestookte open haard en wat zijn de alternatieven?

Een hout gestookte openhaard is met de huidige energieprijzen een populaire en vaak nog traditionele manier om een woning te verwarmen en een gezellig sfeer te creëren. Nu de aandacht van de negatieve gevolgen van hout verbranding op het milieu en de luchtkwaliteit is toegenomen, overwegen veel huishoudens om hun traditionele haard te vervangen voor een alternatief. Want laten wij eerlijk zijn, een hout gestookte open haard is enorm gezellig, maar draagt ook bij aan luchtvervuiling en stank binnen als buitenshuis.

Luchtvervuiling van een open haard

Wanneer hout wordt verbrand, komen er kleine deeltjes en chemicaliën vrij in de lucht, waaronder fijnstof en koolmonoxide. Deze verontreinigende stoffen kunnen negatieve gezondheidseffecten hebben, vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma of emfyseem. Luchtverontreiniging in huis door hout gestookte haarden kan problemen opleveren voor de gezondheid, omdat het zich in woning kan ophopen en kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit. Dit kan met name zorgwekkend zijn in huizen met slechte ventilatie, omdat de stoffen dan blijven hangen in de lucht.

Luchtverontreiniging buiten huis door hout gestookte haarden kan ook een punt van zorg zijn, vooral in dichtbevolkte gebieden of wanneer het buiten weinig tot nauwelijks waait. De deeltjes die vrijkomen bij hout gestookte haarden kunnen bijdragen aan een verslechterde luchtkwaliteit, wat mogelijk kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten voor omwonenden.

Om de luchtvervuiling die wordt veroorzaakt door hout gestookte haarden te verminderen, zijn er verschillende stappen die woningeigenaren kunnen nemen. Een optie is om de bestaande haard te vervangen voor een nieuwere versie van een hout haard of inzethaard. Deze open haarden zijn ontworpen om het hout beter te verbranden, waardoor de hoeveelheid verontreinigde stoffen die in de lucht vrijkomt minder is.

Daarnaast kunnen eigenaren ook stappen ondernemen om de ventilatie in huis te verbeteren. Zoals het installeren van een schoorsteenventilator of het gebruik van een inzethaard die is ontworpen om de luchtstroom te verbeteren. Dit kan helpen om verontreinigende stoffen sneller uit het woning te verwijderen, waardoor de kans op luchtverontreiniging in huis wordt verminderd.

Naast deze stappen kunnen woningeigenaren er ook voor zorgen dat ze alleen droog hout in hun open haarden verbranden. Nat hout kan bij verbranding meer rook en verontreinigende stoffen produceren, dus het is belangrijk om alleen goed gedroogd hout te gebruiken.

Een laatste optie is om over te stappen op een andere brandstof, zoals aardgas of propaan. Deze brandstoffen produceren bij verbranding minder gevaarlijke stoffen en kunnen helpen om de luchtvervuiling te verminderen.

Alternatieven voor hout gestookte open haard

Een alternatief is een gashaard. Gashaarden zijn efficiënter dan hout gestookte haarden omdat ze snel aan en uit kunnen en minder vervuilend zijn. Ze vereisen ook minder onderhoud en reiniging, omdat er geen as of roet is om mee om te gaan. Daarnaast zijn veel gashaarden te bedienen met een afstandsbediening, waardoor ze handiger in gebruik zijn. Qua aanschafkosten zijn ze echter wel relatief duur.

Een ander alternatief is een elektrische haard. Elektrische haarden zijn nog handiger dan gashaarden, omdat er geen gasleiding of schoorsteen nodig is. Ze zijn ook zeer eenvoudig te installeren en kunnen in elke kamer van het woning worden geplaatst. Bovendien kunnen elektrische haarden worden gebruikt om de sfeer van een vuur te creëren zonder warmte te produceren, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik het hele jaar door.

Een pellet kachel is een ander alternatief voor traditionele hout gestookte haarden. Pellet kachels zijn een soort biomassakachel die samengeperste zaagselpellets verbrandt, die gemaakt zijn van afvalhoutproducten. Ze zijn zeer efficiënt en produceren zeer weinig vervuiling. Pellet kachels vergen ook minder onderhoud dan hout gestookte haarden en kunnen worden geautomatiseerd om volgens een schema warmte te leveren.

Een vierde alternatief is een bio-ethanol haard. Deze haarden branden op bio-ethanol, een brandstof gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals maïs en suikerriet. Ze produceren geen uitstoot, hebben geen schoorsteen of rookkanaal nodig en kunnen eenvoudig in elke ruimte worden geïnstalleerd.

Tot slot zou een warmtepomp ook een alternatief kunnen zijn. Een warmtepomp is een efficiënte manier om een woning te verwarmen, omdat het elektriciteit gebruikt om warmte uit de lucht of de grond van buiten naar het woning over te brengen. Hoewel warmtepompen geen vlam of de traditionele sfeer van een open haard produceren, kunnen ze een kosteneffectieve en milieuvriendelijke verwarmingsoptie zijn.

Geef een reactie
Gratis verzending in NL en BE

Alle bestellingen boven €100

Vragen? We helpen graag!

info@droomhaarden.nl

Afvoerloze haarden

Dé expert in duurzame warmte

100% Veilig betalen

iDeal / Klarna / MasterCard / Visa